עס"ק
בית דין ארצי לעבודה
|
20-06
09/12/2007
|
בפני השופט:
1. הנשיא סטיב אדלר 2. נילי ארד 3. ורדה וירט-ליבנה
|
- נגד - |
התובע:
1. ידיעות אחרונות בע"מ 2. דפוס ידיעות אחרונות בע"מ 3. דפוס גלעד בע"מ
עו"ד אריאל שמר עו"ד אשר סלע עו"ד ורד גרטל
|
הנתבע:
1. הסתדרות העובדים הכללית החדשה 2. איגוד עובדי הדפוס התקשורת והאמנות 3. ועד עובדי האקספדיציה
עו"ד אשר חלד עו"ד רענן קריב
|
פסק-דין |
הנשיא סטיב אדלר
האם חמישה עשר עובדי מחלקת ההפצה בעיתון ידיעות אחרונות, שהתקבלו לעבודה כ"עובדים בנסיון" בין השנים 1996-2000, זכאים לתנאי עבודה כשל העובדים הוותיקים במחלקת ההפצה? זו השאלה העומדת להכרעתנו בערעור זה.
ואלה העובדות העומדות ביסוד הערעור:
2. המערערות (להלן:
ידיעות אחרונות או
העיתון) הינן חברות בע"מ המוציאות לאור את העיתון היומי "ידיעות אחרונות" ומעסיקות כ - 500 עובדים, מתוכם בין 350 ל - 400 עובדים מאורגנים. מחלקת הדפוס בעיתון ידיעות אחרונות מחולקת לשלושה מגזרים: סקטור הקדם דפוס או הסדר הצילום הממוחשב ובו כ - 70 עובדים; סקטור הרוטציה שעובדיו עוסקים במלאכת הדפסת העיתון, ובו למעלה מ - 100 עובדים; וסקטור האקספדיציה (הפצה) של העיתון, המונה כ - 70 עובדים. מושא דיוננו בערעור זה הם עובדי מחלקת ההפצה (להלן גם:
המחלקה), הנמנים על צוות פס הייצור של העיתון ועוסקים בהכנת העיתון המודפס לאריזה, משלוח והפצה. עובדי מחלקת ההפצה יוצגו משך שנים על ידי ועד עצמאי במסגרת ההסתדרות הכללית, הוא ועד עובדי האקספדיציה. ביום 14.3.2004 אוחדו ועדי האקספדיציה והרוטציה, וממועד זה מיוצגים כלל עובדי מחלקת הדפוס על ידי "איגוד עובדי הדפוס" (להלן גם:
נציגות העובדים).
בעשור האחרון מועסקים במחלקת ההפצה של עיתון ידיעות אחרונות שתי קבוצות עובדים עיקריות:
האחת, קבוצת העובדים הוותיקים, שמספר העובדים בה השתנה מעת לעת ועמד בתקופה זו על בין 33 ל - 39 עובדים. עובדים אלה מועסקים בתנאי העבודה הקבועים בהסכמים הקיבוציים המיוחדים של העיתון ומכונים בפי הצדדים עובדי המחלקה "הקבועים" (להלן:
העובדים הוותיקים או
עובדי
"דור א").
השנייה, קבוצה של חמישה עשר עובדים שהתקבלו לעבודה כ"עובדים בנסיון" במועדים שונים בין השנים 1996-2000. עובדים אלה מועסקים בתנאי העבודה הקבועים בהסכם הקיבוצי הכללי בענף הדפוס משנת 1966 (להלן
ה"גולדשטיינים" או
עובדי
"דור ב").
לצד שתי קבוצות עובדים אלה, מועסקים במחלקת ההפצה של העיתון, דרך קבע, עובדי קבלן רבים.
המערך ההסכמי הנוגע לדיון לפנינו
3. [א]
הסכם המסגרת - ביום 9.1.1995 נחתם הסכם קיבוצי כללי (מסגרת) לתנאי השכר במשק הפרטי בין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים לבין ההסתדרות (להלן:
הסכם המסגרת). זהו הסכם קיבוצי כללי פלוראלי החל על כל המעסיקים החברים בארגוני המעסיקים המאוגדים בלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים. באי כח העיתון לא חלקו על כך שהוראות הסכם המסגרת חלות על עניינם של ה"גולדשטיינים" חרף פרישתו של ידיעות אחרונות מהתאחדות התעשיינים. סעיף 13 להסכם המסגרת קובע כך:
"למרות האמור בהסכמים הקיבוציים בין הצדדים ויחידיהם בהם נקבעה תקופת ניסיון קצרה מ - 24 חודש, תקופת הניסיון של עובדים המתקבלים לעבודה החל מ - 1.2.1995 תהיה בת 24 חודש".
[ב]
הסכם קיבוצי כללי בענף הדפוס - ביום 17.7.1966 נחתם הסכם קיבוצי כללי בענף הדפוס בין איגוד הנהלות העיתונים היומיים (איגוד המו"לים) לבין ההסתדרות. הסכם זה זכה לכינוי "הסכם גולדשטיין" על שם מנכ"ל איגוד עובדי הדפוס לשעבר, מאיר גולדשטיין, שחתם עליו מטעם ההסתדרות. איגוד המו"לים חדל להיות ארגון מעבידים בשנת 1988. דיעותיהם של הצדדים להליך זה חלוקות בשאלת תוקפו של הסכם 1966 לאחר שארגון המו"לים חדל להיות ארגון מעבידים. (להלן:
הסכם גולדשטיין).
[ג]
הסכם קיבוצי מיוחד למחלקת ההפצה - ביום 24.11.1997 נחתם הסכם קיבוצי מיוחד בין ידיעות אחרונות לבין ועד עובדי ההפצה בעיתון, בו נקבעו הסדרי העבודה של עובדי מחלקת ההפצה ותנאי העסקתם (להלן:
הסכם 1997).
הסכם 1997 עיגן את זכאותם של 38 העובדים הוותיקים במחלקת ההפצה לתנאי העבודה הקבועים בהסכמים הקיבוציים המיוחדים של העיתון. בכל הנוגע ל"גולדשטיינים" קבע הסכם 1997, כי הם יועסקו בתנאי שכר שלא יפחתו מתנאי הסכם גולדשטיין הענפי, שהם תנאים פחותים מאלה של העובדים הוותיקים. הלכה למעשה, כינו באי כח הצדדים את תנאי העסקתם של ה"גולדשטיינים" כ"גולדשטיין משופר". ואלה הוראות הסכם 1997 הרלוונטיות לערעור לפנינו:
"6. מצבת כח האדם של עובדי האקספדיציה הקבועים תמנה 38 עובדים בשתי משמרות.
7. בעת פרישת עובד מסיבה כלשהי מתוך 38 עובדי המשמרות הקבועים, יתקבל במקומו עובד כקבוע מן המניין (להלן גם: מנגנון המעבר - ס.א)
.
10. הפעילויות שלהלן יבוצעו ע"י עובדים בניסיון, שתנאי העסקתם יהיו כדלקמן: א. עובדים בנסיון שישובצו לעבודה במשרה מלאה - תנאי שכרם לא יפחתו מהמתחייב עפ"י ההסכם הקיבוצי הענפי (גולדשטיין). ב. עובדים בנסיון שישובצו לעבודה באופן חלקי - שכרם ישולם עפ"י תעריף לשעות עבודה בפועל.
מובהר ומוסכם בזאת, כי על עובדים אלה, כל עוד הם בנסיון, לא יחולו תנאי ההסכמים הקיבוציים המיוחדים החלים על העובדים הקבועים בעיתון".
במסגרת הסכם 1997 נקבע גם סוג העבודות שתבצע כל אחת מקבוצות העובדים במחלקה, תוך ייחודן של מלאכות מסויימות לקבוצת העובדים הותיקים.
הסכם 1997 הוא פרי משא ומתן בן מספר שנים שהתנהל, בין היתר, על רקע פתיחת אתר דפוס חדש לעיתון בראשון לציון בתחילת שנות ה - 90. אתר הדפוס בראשון לציון הופעל משך מספר שנים במקביל לאתר הדפוס הישן בתל-אביב. אתר הדפוס בתל-אביב נסגר בסופו של דבר בחודש יולי 2003.
ביום 1.2.2004 שלח העיתון לממונה הראשי על יחסי עבודה הודעה על ביטול הסכם 1997. הטעם שעמד ביסוד הודעת הביטול היה השינויים המשמעותיים שחלו בתקופת ההסכם
"בהסדרי העבודה, סוגי הציוד ופעולות נוספות הקשורות במערך ההפצה של ידיעות אחרונות"
. ביניהם, סגירת אתר הדפוס הישן בתל-אביב ומעבר עובדיו לאתר העבודה בראשון לציון. ביטול ההסכם הקיבוצי נכנס לתוקף ביום 4.7.2004.
הארכות תקופות העסקתם של ה"גולדשטיינים" -